TVA scade la 9%
Incepand de la 1 iunie, TVA scade la 9% pentru toate alimentele şi băuturile nealcoolice. Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă OUG nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Codului fiscal a fost publicata inMonitorul Oficial, Partea I, nr. 250 din 14 aprilie 2015 si va intra in vigoare la 1 iunie 2015.
Documentul stabileste ca TVA de 9% se va aplica asupra urmatoarelor livrari de bunuri si prestari de servicii:
- alimente,
- inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal,
- animale si pasari vii din specii domestice,
- seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor,
- produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele,
- serviciilor de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, modificandu-se astfel continutul articolului 140 alin. (2) litera g) din Codul fiscal
cat si asupra
Actualmente, art. 140 alin. (2) lit. g) prevede ca TVA de 9% se calculeaza la produsele de paine si de panificatie (cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute), la faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara.
Unul dintre motivele reducerii TVA la 9% la alimente este faptul ca ponderea cheltuielilor cu alimente in veniturile populatiei este cea mai mare din Uniunea Europeana. Prin aceasta masura se doreste reducerea evaziunii in domeniu( evaziunea la alimente este una din cele mai mari din Romania), precum si fiscalizarea locurilor de munca in agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica.
De la 1 iunie, prin aplicarea cotei de 9% pentru toate alimentele, cota medie de TVA în România va ajunge la 17,5%. Deci, 17,5% va fi cota medie de TVA în România, 24% standard, 9% pentru produsele alimentare. Bulgaria are 19,8% cota medie, Ungaria 23,5%, Cehia 19,4%. (…) Eu mă uit şi mă compar cu cei din regiunea noastră pentru că acolo este bătălia pe competitivitate şi pe promovarea atât a producţiei interne, cât şi a consumului intern”, a declarat premierul Victor Ponta. Inca din luna martie premierul a anuntat ca taxa pe valoarea adaugata ar putea fi redusa din iunie, variantele propuse atunci fiind scaderea cotei standard la 20% sau reducerea TVA la 9% la alimente..
Totusi, pe site-ul Ministerului Finantelor a fost publicat recent un anunt potrivit caruia nu exista nicio initiativa legislativa a Ministerului Finantelor care sa vizeze reducerea TVA incepand cu 1 mai 2015.
“Analiza executiei bugetare pe primele trei luni ale anului 2015 va permite fundamentarea alegerii datei la care se va reduce TVA in acest an. De asemenea, o astfel de masura trebuie anuntata cu suficient timp inainte pentru ca societatile comerciale sa isi poata efectua toate procedurile contabile si operationale necesare”, se precizeaza pe pagina de internet a MFP.
Executivul a mai anuntat recent ca din 1 ianuarie 2016 cota generala de TVA ar putea fi redusa de la 24% la 20%. In prezent, cota standard de TVA este de 24%,